Örebro läns museum maj 2022

5 maj 2022

Våren är här på riktigt och på Örebro läns museum rustar man sommaranläggningar för säsongen.

Barn i vikingakläder.png

Redan i maj är det smygöppning både på Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. På Gråbo invigs då en ny utställning med konst av Einar Persson.

Västerås får värdskapet

30 apr. 2022

Nästa års värd för Sveriges Museers Vårmöte är Västerås museer och Västmanlands läns museum. Mötet genomförs den 25-27 april 2023.

Barn i vikingakläder.png

Varje vår samlas den svenska museibranschen till ett tre dagar långt möte för kollegialt utbyte. Vårmötet brukar samla omkring 500 deltagare från hela landet.

- Det är en ära att få arrangera Vårmötet och vi ser verkligen fram emot att få hälsa våra museikollegor välkomna till Västerås och Västmanland, säger Katarina Frost, chef för Västerås museer, och Jennie Schaeffer, chef för Västmanlands läns museum.

Sörmlands museum öppnar NK-utställning

19 apr. 2022

I mars 2023 öppnar Sörmlands museum en utställning om NK:s möbelverkstäder i Nyköping.

Barn i vikingakläder.png

- Utställningen är en storsatsning och den första som tar ett helhetsgrepp om historien kring NK:s möbeltillverkning, säger länsmuseichef Susanna Janfalk.

1902 grundas AB Nordiska Kompaniet. Två år senare – 1904 – grundas verkstäderna i Nyköping, där NK:s möbelproduktion äger rum. Antalet anställda växer snabbt och bland yrkesgrupperna finns snickare, metallarbetare, bildhuggare, bonare och förgyllare.

De kan bli Årets museum 2022

2 apr. 2022

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, Hallands Konstmuseum och Nationalmuseum är nominerade till Årets museum.

Barn i vikingakläder.png

Sveriges Museer och Svenska ICOM står bakom utmärkelsen som delas ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter den 26 april.

– Det har varit ovanligt många förslag för juryn att ta ställning till i år. Det verkar som att besökarna har hittat tillbaka till museerna och vill hylla sina favoriter, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum.

Foto: Åsa Sundqvist, Ájtte museum

Ny utställning skildrar gigjobbares villkor

10 mars 2022

Hur är det att arbeta i den så kallade gigekonomin? Det har Arbetets museum undersökt med Gig – personen bakom appen.

Barn i vikingakläder.png

Vi ser dem i många svenska städer nuförtiden. Ofta på cykel och med en stor ryggsäck, på väg att leverera mat någonstans. Men vilka är de?

– Det vi bland annat var intresserade av var att höra hur det kan vara att ha ett gigjobb som matbud. Hur ser arbetsvillkoren ut i den här nya yrkesgruppen, som får sina uppdrag via en app? säger Ida Rådegård, intendent på Arbetets museum.

Nu öppnar ansökan

27 feb. 2022

Arbetets museums Dokumentärfotosalong är tillbaka för sjätte året i rad! Från 1/3 till 24/4 kan fotografer från hela landet ansöka.

Barn i vikingakläder.png

Alla över 18 år är välkomna – professionella, studenter och amatörfotografer.
– Den dokumentära bilden är ett oersättligt medium för att förmedla berättelser om människors liv och verklighet, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Årets tema är ”Fortsättning följer” och valdes ut bland förslag från museets besökare under hösten.

Årets utställning 2021

30 apr. 2022

Östasiatiska museet vinner Årets utställning 2021 med Boro - Nödens konst.

Barn i vikingakläder.png

Priset delas ut av Forum för utställare till den som bäst bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige.

“Vi är stolta över att ta emot priset för årets utställning. Projektgruppen och alla inblandade bidrog till ett resultat som på olika sätt uppmanar besökaren att reflektera kring det japanska boro-hantverkets betydelse”, säger utställningsproducent Karl-Johan Cottman.
Foto: Karl Zetterström

Utställning om pengar och hållbarhet

20 apr. 2022

Vad är egentligen pengar? Och hur hör pengar ihop med hållbarhet? Det har nästan 600 unga i åldrarna 14–26 år utforskat under två års tid.

Barn i vikingakläder.png

Deras arbete visas nu i utställningen ”Pengar!” på Arbetets museum i Norrköping. Måndag 25 april inviger kulturminister Jeanette Gustafsdotter utställningen, som öppnar för allmänheten dagen därpå.

– Det handlar vår komplexa relation till pengar. Bland annat ställs frågan om vi håller på att välja pengar över vår planet och om hur vi kan göra annorlunda, säger Frances Lucas, projektledare för ”Pengar!”.

World of Volvo - Nytt upplevelsecentrum

3 apr. 2022

World of Volvo är en ny satsning som de två Volvobolagen, Volvo Cars och Volvo Group skapar i centrala Göteborg.

Barn i vikingakläder.png

Det ska bli ett upplevelsecentrum utifrån olika teman där man ska kunna uppleva inte bara fordon utan här ska också finnas möjlighet till tilldragelser inom design, kultur och aktuella ämnen genom utställningar och events som ger en levande mötesplats.

I december 2023 är det planlagt att World of Volvo får nycklarna för att fylla huset med all inredning och upplevelser. Den stora invigningen kommer att ske i början av 2024

Barn och unga lär sig

16 mars 2022

Hur kan forskare se förändringar i naturen? Hur vet vi var fåglarna varit på vintern? Och varför är insekterna så viktiga?

Barn i vikingakläder.png

Det är något som de unga deltagarna i aktivitetsrummet Labbet får kunskap om genom undersökande och kreativa aktiviteter.

”Kom och undersök pollen, titta på insekter i lupp, ringmärk en fågel i trä och skapa på temat naturen vaknar.” Det är erbjudandet som annonseras för våren i aktivitetsrummet Labbet. Här får barn och unga från 7 år möjlighet att få inblick i museets forskning genom att själva prova på olika aktiviteter.

Charlotta Hammar ställer ut

7 mars 2022

I en ny utställning med Charlotta Hammar på Värmlands Museum möter vi verk från de senaste tre åren.

Barn i vikingakläder.png

Titeln And The Sky Shall Turn No 55/Silky Pink anspelar på äldre domedagsprofetior från bibeln som kombinerats med en färgnyans direkt tagen från kosmetikavärlden. Ett möte mellan dåtid och samtid där vår tids religion stavas konsumtion.

Utställningen öppnar lördagen 26 mars och går att se fram till och med den 7 augusti.

Mest trivsamma miljö

24 feb. 2022

Prins Eugens Waldemarsudde har tilldelats första pris för Trivsammaste miljö i "Stockholmarnas favoritmuseum 2022".

Barn i vikingakläder.png

”Det är med stor glädje, tacksamhet och stolthet som Waldemarsudde nu tagit emot publikens många positiva omdömen om vår verksamhet och plats. Att vår publik ser oss som det trivsammaste museet är fantastiskt roligt, och att man verkligen uppskattar våra utställningar och personalens bemötande känns mycket viktigt, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde